Rejser til Balkan

Rejser til Balkan

Balkan omfatter et område på 480.000 km2 i det sydøstlige Europa. Fra Adriaterhavet i vest til Sortehavet i øst. Balkan dækker bl.a. over landene Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Albanien. Balkan er navngivet efter Balkanbjergene og kan oversættes til ”bjerg” på tyrkisk.

Balkanhalvøen har igennem historien fungeret som bindeled og grænseland imellem det europæiske fastland og Mellemøsten. Balkan er derfor også præget af stor sproglig, kulturel og religiøs mangfoldighed, hvilket igennem historien har givet grobund for politisk uro og splittelse, og har resulteret i flere interne krige og konflikter. Dog kan man alligevel tale om karakteristiske fællestræk for Balkans folkeslag, der oftest kommer til udtryk igennem kulturelle værdier som mad, musik og dans.

Balkans mangfoldighed og multietniske sammensætning kom for alvor til udtryk i det 20. århundrede. Først med Balkankrigene – 1912-1913, som gav grobund for 1. verdenskrig, og senere igen i 1990’erne da der udbrød borgerkrig i det tidligere Jugoslavien. Disse konflikter har medført at kortet over Balkan har været tegnet om flere gange og stadigvæk i dag er under udvikling med nye stater og nationer der bliver uafhængige, senest Kosovo i 2008. Siden balkankrigene i 1990’erne er flere balkanlande rykket tættere på det øvrige Europa med medlemskaber indenfor bl.a. EU og NATO. 

Rejseledere på Balkan

Karsten Fledelius

Karsten Fledelius er cand.mag. i historie og slaviske sprog fra Københavns Universitet. Efter en karriere som forsker og underviser i central- og østeuropæisk historie og historisk metode overgik han i 1986 fra Historie til Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet. 1978-86 var han tillige studieleder i historie ved Folkeuniversitet i

Læs mere »

Praktisk information om Balkan

Herunder finder De svar på oftest stillede spørgsmål om at rejse til Balkan

På Balkan er det muligt at benytte både Visa-dankort og Mastercard i langt de fleste butikker og restauranter samt at hæve kontanter i pengeautomater, ligesom man ville gøre det i andre lande. Vi anbefaler dog, at man ikke forlader sig på kortbetaling og altid har et beløb i kontater med sig.

Drikkepenge er inkluderet i alt, hvad der vedrører vores program – bus, lokale guider, fælles middage o.l. Er De ude at spise på egen hånd, skal De regne med at lægge ca. 10 % oven i prisen, hvis drikkepenge ikke automatisk er blevet lagt til, når De modtager regningen.

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne. Vi anbefaler derfor, at De køber vand på flaske. Vand fra hanerne kan dog sagtens benyttes til tandbørstning.

Danske mobiltelefoner kan i udgangspunktet benyttes i alle lande på Balkan. I storbyerne vil man ikke opleve problemer med at få signal, befinder man sig derimod udenfor byerne er dækningen begrænset. 

Der er ikke mere farligt på Balkan end i andre europæiske lande og storbyer. Generelt råder vi dog rejsende til ikke at gå alene rundt efter mørkets frembrud – mere fordi det nu engang er tryggere at fare vild sammen med nogen, man kender, end pga. konkrete farer.
Især i offentlig transport og på steder med mange turister skal man tage sig i agt for lommetyve, som der desværre er mange af. Brug ikke rygsæk i byen, men tag i stedet en skuldertaske med, som kan holdes i et fast greb under armen, og undgå at have pungen i baglommen. Efterlad dyre og vigtige ting som pas og store kontantbeløb på hotellet.
Vi oplever fra tid til anden desværre lommetyverier i vores grupper og det bedste råd vi kan give er, at De slet ikke at tager ting med i byen, som De vil blive meget ked af at miste.

Prisniveauet på Balkan er generelt lidt lavere end det danske, men der er stor forskel på priserne i butikker og på restauranter, afhængigt af hvor i byen man er. Vin og mad på gode restauranter i centrum med udsigt osv. kan være dyrere, end den samme oplevelse ville være i Danmark, men bevæger man sig væk fra de allermest centralt beliggende, eksklusive steder, falder prisniveauet markant. 

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Dertil er hverken skibet – der udelukkende er udstyret med trapper (ingen elevator), eller flere af de steder vi besøger undervejs egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener at ovenstående kunne give Dem problemer.

Se under den specifikke rejse for svar på dette spørgsmål.

Se under den specifikke rejse for svar på dette. Forholdene omkring valuta beskrives også detaljeret i det informationsbrev, som vi udsender én måned før afrejse.

Visum er ikke et krav for rejser til nogen af landene på Balkan.