Praktisk information om rejser til Rusland

Praktisk information om rejser til Rusland

19. juni 2019 0 Af David

Praktisk information om rejser til Rusland

Herunder finder De svar på en lang række af de spørgsmål De måtte have forud for Deres rejse til Rusland. 

Visum!

Det er et krav, at man kan fremvise gyldigt visum ved indrejse til Rusland. Læs mere om visumprocessen her.

Er der under en måned til afrejse, og har De ikke påbegyndt visumprocessen, skal De hurtigst muligt tage kontakt til vores samarbejdspartner Private Guide

Anbefalet litteratur
Som forberedelse til rejsen kan vi anbefale en række bøger. De kan læse mere om disse her.

Bagage
Alle rejsende må medbringe ét styk bagage til indtjekning og ét styk håndbagage. Da det tilladte antal bagagekilo kan variere fra flyselskab til flyselskab, kan vi først oplyse den tilladte mængde i informationsbrevet én måned før afrejse. 

Betalingskort/kreditkort
I Rusland er det muligt at benytte både Visa-dankort og Mastercard til at hæve kontante rubler i pengeautomater, ligesom man ville gøre det i andre lande. Flere af de større butikker og restauranter accepterer betaling med Visa-dankort eller Mastercard. Vi anbefaler dog, at man ikke forlader sig på kortbetaling og altid har et beløb i kontater med sig. 

Drikkepenge
Drikkepenge er inkluderet i alt, hvad der vedrører vores program – bus, lokale guider, fælles middage o.l. Er De ude at spise på egen hånd, skal De regne med at lægge ca. 10 % oven i prisen, hvis drikkepenge ikke automatisk er blevet lagt til, når De modtager regningen. 

Drikkevand
Det frarådes at drikke vandet fra hanerne. Vi anbefaler derfor, at De køber vand på flaske. Vand fra hanerne kan dog sagtens benyttes til tandbørstning. 

Flybillet
Alle flybilletter er i dag elektroniske, så der vil derfor ikke blive fremsendt eller udleveret en fysisk flybillet ifm. rejsen. Når De skal tjekke ind i lufthavnen, er det oftest fyldestgørende blot at fremvise pas. 

Flyrejsen
De senere år er antallet af direkte afgange fra Danmark til Rusland betydeligt reduceret. Der findes eksempelvis ikke længere faste daglige afgange mellem København og Skt. Petersborg, ligesom SAS helt har nedlagt deres direkte rute mellem Moskva og København. Den direkte Moskva – København rute flyves dog fortsat af russiske Aeroflot, med hvem vi bestiller pladser, såfremt det er muligt. Pga. flyselskabernes nedprioritering af direkte ruter mellem Danmark og Rusland, vil vi fremadrettet i mindre grad kunne tilbyde direkte afgange fra København. SAS har ruter til Rusland via Stockholm, Air Baltic via Riga og Czech Airlines via Prag, disse er vores foretrukne forbindelser, men det kan ikke afvises, at helt andre alternativer kan blive aktuelle. Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det er naturligvis beklageligt, at rejsen skal forlænges med en mellemlanding. Desværre er dette efterhånden omstændighederne, når rejsen går til Rusland. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Gruppestørrelse
Hos Akademisk Rejsebureau har vi ikke noget fastlagt loft for en gruppes størrelse, dog vil gruppestørrelsen ikke overstige, hvad der kan være i en bus. På vore rejser til Rusland varierer gruppernes størrelse afhængigt af rejsens type. På almindelige kulturrejser til Skt. Petersborg gennemfører vi grupper med ned til 10-12 deltagere, mens vi på flodkryds skal have minimum 20 deltagere i en gruppe, før vi kan gennemføre rejsen. 

Informationsbreve
Én måned før afrejse fremsendes et informationsbrev der bl.a. fortæller om flytider, mødet i lufthavnen på afrejsedagen, hoteller, gruppens størrelse mm. Informationsbrevet fremsendes på e-mail.

Medbringelse af medicin
Almindelig håndkøbsmedicin kan medbringes uden forskrifter. Pillepas, som udstedes på apotekerne, er ikke gyldigt i Rusland. Der findes ingen officiel ordning vedrørende medbringelse af receptpligtig medicin til Rusland. Hos Akademisk Rejsebureau har vi i mere end 10 år arrangeret rejser til Rusland, og har haft tusindevis af gæster, og vi har aldrig oplevet, at nogen af vore gæster har fået frataget medicin ved indrejse. Dog anbefaler vi – såfremt De er afhængig af livsvigtig medicin af en mindre kendt type, at De tager kontakt til den russiske ambassade i Danmark, og forespørger om reglerne for det konkrete produkt. 

Mobiltelefon
Danske mobiltelefoner kan i udgangspunktet benyttes i Rusland, dog kan der være begrænsninger i aftalen med det danske telefonselskab, der kan bevirke, at der ikke kan opnås signal i Rusland. I storbyerne Moskva og Skt. Petersborg vil man ikke opleve problemer med at få signal, befinder man sig derimod uden for byerne, er dækningen begrænset. Dette vil man især kunne opleve på flodkrydstogter.

Personlig sikkerhed 
Der er ikke mere farligt i Skt. Petersborg og Moskva end i andre europæiske storbyer. Generelt råder vi dog rejsende til ikke at gå alene rundt efter mørkets frembrud – mere fordi det nu engang er tryggere at fare vild sammen med nogen, man kender, end pga. konkrete farer. 
Især i metroen, i anden offentlig transport og på steder med mange turister skal man tage sig i agt for lommetyve, som der desværre er mange af. Brug ikke rygsæk i byen, men tag i stedet en skuldertaske med, som kan holdes i et fast greb under armen, og undgå at have pungen i baglommen. Efterlad dyre og vigtige ting som pas og store kontantbeløb på hotellet.
Vi oplever fra tid til anden desværre lommetyverier i vores grupper, og det bedste råd, vi kan give, er, at De slet ikke at tager ting med i byen, som De vil blive meget ked af at miste. 

Prisniveau
Prisniveauet i Rusland er generelt lidt lavere end det danske, men der er stor forskel på priserne i butikker og på restauranter, afhængigt af hvor i byen man er. Vin og mad på gode restauranter i centrum med udsigt osv. kan være dyrere, end den samme oplevelse ville være i Danmark, men bevæger man sig væk fra de allermest centralt beliggende eksklusive steder, falder prisniveauet markant. De helt traditionelle souvenirs, f.eks. trædukker og pelshuer kan købes ganske billigt, ligesom f.eks. også vodka er billigt. Man må tage én liter stærk spiritus med tilbage til Danmark. Størens sorte kaviar koster stort set det samme i Rusland, som den gør i Danmark. 

Påklædning
Der vil på de fleste ekskursioner forekomme besøg i kirker. Shorts og sandaler er som i alle andre lande ikke velset i fungerende kirker. Kvinder bør bære tørklæde i kirken og herrerne tage kasketten af. 
Vi anbefaler uanset vejrudsigt, at de medbringer et par gode solide sko og en vindjakke. Vejret kan uanset årstid være omskifteligt og især i Skt. Petersborg og på flodkryds, kan det om aftenen blive køligt. 

Skal De i teatret, er der som sådan ikke nogen ”dresscode”, det forventes dog, at man er almindeligt pænt klædt på. Bemærk at der ifm. de fleste udbudte aftenarrangementer ikke vil være tid til at nå tilbage til hotel/skib inden arrangementet begynder. Til måltider og andre arrangementer i forbindelse med rejsen er der ingen krav til påklædning. 

Sprog
Rejselederen er dansk, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Enkelte rundvisninger, ekskursioner og møder med lokale vil dog forgå på engelsk. Det kan derfor ikke forventes, at alle ekskursioner gennemføres på dansk. 

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Dertil er hverken skibet – der udelukkende er udstyret med trapper (ingen elevator), eller flere af de steder vi besøger undervejs egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener at ovenstående kunne give Dem problemer.

Strøm og stik 
Russisk strøm er de samme 230 v som i Danmark. Danske edb-stik med en ekstra stik til jord kan ikke bruges, og meget store danske stik kan undertiden være for store til de smalle russiske stikdåser.  

Tasker
Vi anbefaler, at man medbringer en mindre håndtaske til brug på ekskursioner, byture og museumsbesøg, da det er upraktisk, at skulle bære på en stor taske en hel dag, og da det sjældent er nødvendigt at medbringe mere end basale ting på disse udflugter. Vi anbefaler endvidere, at man efterlader værdigfulde genstande og store kontantbeløb på hotellet, da lommetyverier desværre forekommer.

På museerne i Rusland er det ofte ikke tilladt at medbringe en taske – uanset størrelse. Tasker og jakker mm. skal derfor afleveres i museernes garderobe. 

Taxa
Skal man køre med taxa, vil vi advare mod taxaer, der kører ”efter taxameter”. Det er alt for dyrt. Er man ude på egen hånd, skal man inisitere på en aftalt pris. De kan også køre med Uber. Det er det allerbedste. App kan installeres, hvis man ikke har det.

Tidsforskel
I oktober 2014 afskaffede Rusland sommertid/vintertid. Rusland er nu permanent på “vintertid”. Det betyder, at når vi i Danmark har sommertid, så er tidsforskellen 1 time, mens forskellen, når vi er på vintertid, er 2 timer. Moskva og Skt. Petersborg ligger i samme tidszone. 

Tilkøb
På vore rejser til Rusland bestræber vi os på altid at tilbyde muligheden for at tilkøbe et eller flere aftenarrangementer i form af opera, ballet eller klassisk koncert. Tilbud om dette fremsendes i et informationsbrev til de tilmeldte deltagere forud for rejsen.
Når det er muligt, tilbyder vi arrangementer på de kendte teatre Mariinskij i Skt. Petersborg og Bolsjoj i Moskva, men bemærk venligst, at de begge holder en længere lukkeperiode fra slut juli til midt september hvert år. Bemærk, at der ifm. de fleste udbudte aftenarrangementer ikke vil være tid til at nå tilbage til hotel/skib, inden arrangementet begynder. Nogle gæster vil altid trods vore råd om det modsatte insistere på at tage tilbage på hjem på skibet for at skifte tøj, selv om turen er lang. Dette foregår i givet fald i taxa for egen regning. Vi advarer mod taxaer, der kører ”efter taxameter”. Det er alt for dyrt. Er man ude på egen hånd, skal man inisitere på en aftalt pris. De kan også køre med Uber. Det er det allerbedste. App kan installeres, hvis man ikke har det.

Trafik
Moskva er Europas største by og Skt. Petersborg den tredje største. Der er derfor tale om millionbyer med de dertilhørende trafikale udfordringer. På store dele af vore rejser benytter vi privat bus til at komme rundt i byerne. På trods af central indkvartering kan lange ophold i bus forekomme, selvom afstanden, der skal tilbagelægges, ikke er lang. Vi forsøger, i så stor udstrækning det er muligt at tage højde for de trafikale udfordringer i dagsprogrammet.

Vaccinationer
Der er ikke krav om vaccinationer for at rejse til Rusland. Vi anbefaler dog altid, at De kontakter egen læge, såfremt De har spørgsmål om vaccinationer. 

Valuta
I Rusland kan kun benyttes russiske rubler. Rublen har de seneste år været udsat for markante kursændringer. De kan tjekke dagskursen her.

Vi anbefaler alle vore rejsende til Rusland at medbringe et kontantbeløb i rubler hjemmefra, mest så De har mulighed for at købe en flaske vand eller andre fornødenheder ved ankomst, uden først at skulle finde en hæveautomat eller veksle. Russiske rubler kan købes i mange danske banker, men De bør bestille dem på forhånd. Kan Deres bank ikke skaffe rubler, findes der i Københavns lufthavn en række muligheder for at købe rubler bl.a. Danske Bank og American Express. Russiske rubler kan frit føres ind og ud af Rusland.
Vi fraråder at medbringe danske kroner til veksling i Rusland. Såfremt De ønsker, at medbringe kontanter til veksling i Rusland, anbefaler vi, at De medbringer Euro. Fremfor at medbringe kontanter til veksling undervejs på rejsen anbefaler vi, at De benytter Deres kreditkort til at hæve rubler i hæveautomater. I både Skt. Petersborg og Moskva findes der flere banker og hæveautomater, hvor det er muligt frit at hæve russiske rubler på sit kreditkort. 

Vejr
For en sikkerheds skyld bør De være forberedt på meget forskelligt vejr. Solidt og vandtæt fodtøj er en nødvendighed overalt i Rusland bl.a. pga. vejenes beskaffenhed. Vejrudsigten kan ses på Danmarks Meteorologiske Instituts hjemmeside før afgang.

Visum
Visum er et krav ved rejser til Rusland. Læs mere her

Print siden