Akademisk Rejsebureau

  • Startdato: 2. maj 2013
  • Slutdato: 13. maj 2013
  • Varighed: 12 dage
  • Pris: 15.995 dkr
  • Tillæg for eneværelse: 1.950 dkr
  • Rejseledere: Markus Bogisch
  • Pladser: Kun 3 pladser tilbage

Fotos af destinationer på turen

Nedenfor ses billeder fra destinationen

Armenien__dukker__flickr_-_2926440039_38ab4248c2_o_-slider-cropped Armenien__yerevan_view-slider-cropped Armenien__sanahin_3-slider-cropped Armenien__sanahin_4-slider-cropped Georgien__tbilisi-slider-cropped Tbilisi__moske_der_minder_om_dem_i_iran_og_usbekistan__flickr_1373740591_56db90c49d_b_-slider-cropped Tbilisixl-slider-cropped Georgin__tbilisi3-slider-cropped Georgien__tbilisi_sameba-_og_sioni-katedralen-slider-cropped Georgien__tbilisi_narikala_f_stningen-slider-cropped Georgien__uplistsikhe-slider-cropped Georgien__uplistsikhe2-slider-cropped
Se alle fotos og videoer

Program

Denne rejse er afsluttet. De finder en oversigt over de aktuelle rejser til Armenien og Georgien nederst på denne side under “andre rejsetidspunkter”.

Dag 1

Afrejse fra København. Vidererejse til Georgien via Warszawa.

Dag 2

Ankomst til Georgiens hovedstad Tbilisi tidligt om morgenen. Transfer til vores hotel. Vi har tre overnatninger i Tbilisi. Efter vi har hvilet os lidt, går vi på opdagelse i den georgiske hovedstad, der er under rivende forandring i disse år. Husk godt fodtøj, da der er tale om en byvandring, og vær forberedt på at nogle af gaderne er stejle. Til gengæld ligger alle seværdigheder i få minutters gåafstand fra hinanden, og vi skal nok holde pauser undervejs. Vi begynder ved Metekhi-kirken, hvorfra man har en god udsigt over den gamle by. Efter at have krydset floden, ser vi på Anchiskhati-basilikaen, Sioni-katedralen og flere armenske kirker, samt byens moské og synagoge. På vores spadseretur kommer vi også forbi Ateshgah, det gamle zaratustriske ildtempel, og Nariqala-fæstningen, der blev grundlagt af perserne. Let frokost i en kælderrestaurant i nærheden af Shardenis Kucha. Om aftenen spiser vi en fælles fastemiddag i en meget stilfuld, men stille restaurant, hvor vi kan få den specielle ortodokse fastemad, der spises op til påske.

Dag 3

I dag besøger vi den gamle georgiske hovedstad Mtskheta, som ligger 20 km nord for Tbilisi. Mtskheta, der er omgivet af et romantisk bjerglandskab, fungerer fortsat som hele Georgiens religiøse centrum. Den er strategisk placeret på det sted, hvor flere veje krydses og floderne Aragvi og Mtkvari løber sammen. Mtskheta udgør således landets navle. Byens ældste kirker har deres rødder helt tilbage til 300-tallet. Deres placering i forhold til hinanden efterligner i grove træk Det Hellige Lands topografi. Vi besøger de steder, som har spillet en afgørende rolle i landets konvertering til kristendom: Jvari-klostret, der knejser højt over byen som et kristent sejrsmonument, Samtavro-klostret og selvfølgelig katedralen Sveti Tskhoveli. Om eftermiddagen vender vi tilbage til Tbilisi, hvor der senere på aftenen vil være mulighed for at overvære den ortodokse påskegudstjeneste i en eller flere af byens mange kirker. Man skal være forberedt på, at kirkerne er stuvende fulde denne nat. Gudstjenesten slutter med, at alle ønsker hinanden et glædeligt Kriste aghsdga! (”Kristus er opstanden!”), der besvares med Cheshmaritad (”Sandeligt!”). Der vil være en let frokost i Mtskheta. Middag på egen hånd.

Dag 4

Efter vi har hvilet os fra nattens strabadser, skal vi fejre påske med manér! Der vil blive dækket op til en traditionel georgisk påskefrokost, hvor der selvfølgelig ikke vil mangle de typiske rødfarvede æg og påskebrødet paska. Det hele bliver meget traditionelt i smukke omgivelser, inklusive georgisk landvin. Om eftermiddagen kører vi til Gori. Her vil vi se huset, hvor Ioseb Jughashvili, bedre kendt som Stalin, blev født. Hele museet er en besynderlig afspejling af en svunden tid, og det åbnes
specielt for os i dag, hvor der ellers er lukket. Dagen afsluttes med et besøg i hulebyen Uplistsikhe, der en gang har været en vigtig station på silkevejen. Senere fungerede byen som ét stort kloster. Vi kører tilbage til Tbilisi på hovedvejen, som forbinder Øst- og Vestgeorgien med hinanden. Den løber parallel med de facto grænsen mellem Georgien og udbryderrepublikken Sydossetien. Fra bussen vil vi kunne se de flygtningelejre, som den georgiske regering blev nødt til at opføre efter konflikten i august 2008, som endte med, at alle etniske georgiere blev ”udrenset” fra Sydossetien. Middag på egen hånd.

Dag 5

Vi kører til Kakheti-provinsen i det østlige Georgien, der kendt for sine meget gamle kirker og excellente vine. Første stop bliver David Gareja-klostret, der ligger praktisk talt på grænsen mellem Georgien og Aserbajdsjan. Efter at have set lavra’en, der igen er fungerende kloster i dag, besøger vi de gamle klosteranlæg, der er hugget direkte ind i klippen. Husk solidt fodtøj. Der er tale om en let vandretur på ca. 2,5 timer. Alternativt vil der også være mulighed for blot at tilbringe tiden ved klosteret uden at gå. Vi spiser picnic i de barske, men flotte omgivelser. Om eftermiddagen ser vi nonneklostret i Bodbe, hvor den Hl. Nino, Georgiens Lysbringerinde, ligger begravet. Herefter kører vi videre til Sighnaghi, hvor vi har to overnatninger. Middag på egen hånd.

Dag 6

I dag skal vi besøge et af de ældste klostre i Georgien. Det blev grundlagt af den Hl. Abibos, en af de 13 syriske munke, der i 500-tallet kom til Georgien for at styrke kristendommen ved at etablere klostervæsenet. Men allerede før var Nekresi et betydningsfuldt sted. Det var en by og en kongeresidens. Den ældste bevarede kirke i Nekresi dateres derfor (med lidt held!) til 400-tallet, og der findes fundamenter fra et zaratustrisk tempel. Vi spiser frokost på landet. Om eftermiddagen besøger vi Georgiens største kirkebygning fra middelalderen, katedralen i Alaverdi. Dagen afsluttes med et besøg på Chavchavadze-familiens landgods i Tsinandali, der har en meget flot engelsk have, og hvor der vil være mulighed for vinsmagning. Middag på egen hånd.

Dag 7

På vejen til Armenien kører vi igennem den østlige del af Kvemo Kartli-provinsen, et forholdsvis fladt landbrugsområde, der primært beboes af azerier (asarbajdjanere). Vi krydser grænsen ved Sadakhlo. Første stop i Armenien er fæstningen og klosterkirken i Akhtala, som har nogle velbevarede vægmalerier. Blot elleve kilometer herfra ligger klostret Haghpat, der udgør et helt ensemble af bygningsværker. Det er her, vi kan begynde at overveje, hvilke ligheder og forskelle der findes mellem den georgiske og den armenske kirke, og hvordan de kommer til udtryk i arkitekturen og dens udsmykning. Efter frokosten fortsætter vi til kirken i Kobayr, der ligesom Akhtala har fine fresker. Som bonus kommer en typisk nordarmenske landsby, der ligger lige i nærheden af kirken, samt udsynet over Debed-flodens dramatiske kløft. Middag på egen hånd.

Dag 8

Fra Vanadzor, Armeniens tredjestørste by, kører vi mod øst til den skovrige Tavush-provins. Undervejs stopper vi ved landsbyen Fioletovo, der beboes af etniske russere. De hører til en kristen sekt kendt som molokanje (”mælkedrikkere”). De anerkender Biblen, men ikke den russisk ortodokse kirke som autoritet. Kun igennem ordet erfares Helligåndens ”rene mælk” (jf. 1. Peter 2,2), og dette er Guds eneste manifestation. Byggede kirker, ikoner og præster har ingen betydning for dem. Molokanerne blev i 1800-tallet overflyttet til nogle af imperiets yderområder, heriblandt Armenien, da man mente, at de som russere trods alt var mere til at stole på end de utilregnelige sydkaukasere. Vi spiser en let frokost ved Sevan-søen. Efter vi har set klostret i Sevanavank kører vi videre til Armeniens hovedstad Jerevan. Her skal vi besøge brandy-fabrikken ”Ararat”. Middag på egen hånd.

Dag 9

Om formiddagen kører vi til monumentet af ”Moder Armenien” eller et sted i nærheden for at nyde udsigten over Jerevan, en by, der er også under hastig forvandling. De to næste stop er håndskriftmuseet Matenaderan og folkemordsmuseet Tsitsernakaberd. Efter frokosten kører vi til Echmiadzin, Armeniens religiøse centrum. Vi besøger katedralen og hører historien om Armeniens omvendelse til kristendom i begyndelsen af 300-tallet. På vejen tilbage til Jerevan ser vi Surp Hripsimé-kirken og ruinen af den store rundkirke i Zvartnorts, som blev opført af den provestlige armenske katolikos Narses i midten af 600-tallet. Tilbage i Jerevan vil der være middag på egen hånd.

Dag 10

Den sidste dag byder på en række smukke historiske oplevelser i det meget varierede landskab omkring Jerevan. Vi begynder ved Khor Virap-klostret tæt på den armensk-tyrkiske grænse. Herefter vil gå turen til Garni, hvor vi skal se resterne af den gamle kongeresidens, komplet med bade, udsmykket med mosaikker efter græsk-romersk skik. Om eftermiddagen tager vi videre til klosteret i Geghard, der ligesom Garni er på UNESCO’s verdensarvsliste. Hovedkirken stammer fra 1215, men klostret siges at være grundlagt allerede i 300-tallet. Store dele af det nuværende kloster er hugget direkte ind i klippen. Tilbage i Jerevan vil der være lidt tid til de sidste indkøb inden vi spiser en fælles afskedsmiddag på en god armensk restaurant.

Dag 11

Tid på egen hånd i Jerevan.

Dag 12

Hjemrejse over Prag.

Kort

Nedenfor er der to kort over rejsemålet. Hvis De zoomer ind med værktøjerne i kortenes venstre side, kan De se turens forskellige destinationer markeret.

Rejseleder

Markus Bogisch

Markus_bogisch-cropped ph.d. i kunsthistorie

Markus Bogisch har speciale i middelalderkunst og -arkitektur fra den kristne periferi, herunder Kaukasus-regionen og Etiopien, som han har et indgående kendskab til fra utallige studierejser og forskningsophold. Det er den kulturelle kompleksitet og betagende landskabelige skønhed i Kaukasus og på Afrikas Horn, der har tryllebundet ham, og som han glæder sig til at videreformidle til og dele med de rejsende på turene til Kaukasus og Etiopien, som han arrangerer i samarbejde med Akademisk Rejsebureau. Markus Bogisch er medredaktør af tidsskriftet Periskop – Forum for kunsthistorisk debat, korresponderende medlem af G. Chubinashvili Center for Georgisk Kunsthistorie i Tbilisi, Georgien.

Hvad er inkluderet?

Andre rejsetidspunkter

Nedenfor kan De se andre datoer, hvor denne rejse er planlagt.

Lignende rejser

Nedenfor ses eksempler på rejser, som De måske også vil finde interessante.

Navn Rejseleder Rejsetidspunkt
I Jesu fodspor fra Jerusalem til Galilæa Poul Joachim Stender 13. maj 2014 - 20. maj 2014
Poul Joachim Stender 21. okt 2014 - 28. okt 2014
Poul Joachim Stender 13. jan 2015 - 20. jan 2015
Poul Joachim Stender 5. maj 2015 - 12. maj 2015
Kulturrejse til Albanien Rikke Rasch 18. okt 2014 - 25. okt 2014
Rikke Rasch 22. apr 2015 - 29. apr 2015
Kulturrejse til Armenien og Georgien Markus Bogisch 27. aug 2014 - 5. sep 2014
Markus Bogisch 8. okt 2014 - 17. okt 2014
Markus Bogisch 30. mar 2015 - 8. apr 2015
Kulturrejse til Estland, Letland og Litauen Rikke Helms 2. sep 2014 - 9. sep 2014
Kulturrejse til Etiopien Markus Bogisch 19. nov 2014 - 30. nov 2014
Kulturrejse til Etiopien Markus Bogisch 19. nov 2014 - 30. nov 2014
Langs Silkevejen i Usbekistan Ulla Prien 10. okt 2014 - 21. okt 2014
Ulla Prien 29. mar 2015 - 9. apr 2015


 
Evaluations_button_white_da Download_program_button_white_da Photos_and_videos_button_white_da Facebook_button_white_da